ISTT is loading!

Asistare psihologica anti-mobbing/bullying

Anti-mobbing

Mobbing-ul este perceput de catre angajatii hartuiti ca fiind una dintre cele mai traumatizante experiente umane, dupa cele legate de moartea unor persoane apropiate. Este responsabilitatea fiecaruia dintre noi de a trata cu seriozitate si de a acorda importanta cuvenita situatiilor de mobbing intalnite fie in randul celor apropiati fie al colegilor, prietenilor, cunoscutilor.

Mobbing-ul sau hartuirea psihologica sistematica la locul de munca este o forma de persecutie sau teroare psihica asupra unui angajat din partea colegilor sau superiorilor, prin atacuri intentionate, cu consecinte asupra sanatatii fizice, emotionale, profesionale si relationale a acestuia. Miza in mobbing este, de cele mai multe ori excluderea angajatului de pe post sau din organizatie.

Orice persoana, din orice tip de organizatie, poate fi victima hartuirii psihologice la locul de munca. Conform rezultatelor unei anchete la nivelul Uniunii Europene, 9% din angajatii din U.E., respectiv 12 milioane de persoane, au afirmat ca au fost supusi hartuirii morale la locul de munca.

ISTT, prin Departamentul anti-mobbing, isi doreste sa sustina sanatatea emotionala a angajatilor punand la dispozitie urmatoarele tipuri de servicii:
  • Evaluarea situatiei de mobbing;
  • 1 sedinta de preluare sesizare si consiliere individuala anti-mobbing gratuita;
  • Informare si consiliere antimobbing ( se ofera repere psihologice, legale si profesionale pentru ca persoana sa se poata proteja sanatos in situatia data si sa ia decizia optima referitoare la pastrarea / parasirea locului de munca / reintegrarea sau reorientarea profesionala);
  • Consiliere psihologica, psihoterapie si/sau consilierea carierei /consiliere profesionala;
  • Grupuri de suport anti-mobbing;
  • Directionarea catre specialisti: avocati, consilieri juridici, mediatori, psihoterapeuti, cosilieri profesionali, medici psihiatri si institutii abilitate in domeniu.
In cadrul campaniei „Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!” specialistii ISTT din cadrul Departamentului anti-mobbing/bullying desfasoara:
  • Campanii de informare, constientizare si sensibilizare a fenomenului;
  • Terapie organizationala si interventii de well-being in organizatii;
  • Cursuri (formare profesionala pentru dezvoltare competente specialisti);
  • Seminarii si workshop-uri pentru publicul larg;
  • Studii de cercetare a fenomenului de mobbing si a stresului la locul de munca.

Anti-bullying

Bullying-ul este un stil agresiv de interactiune care se intalneste si in randul adultilor, iar rezultatele acestui tip de comportament sunt similare la copii si adulti. Vorbim despre trauma psihica ce apare dincolo de starile de neplacere, disconfort si iritabilitate, acea amprenta a experientei relationale abuzive care aduce copilul in situatie de deteriorare a sanatatii fizice si psiho-emotionala, culminand uneori cu abandonul scolar, tentative de suicid sau omucidere. Efectele hartuirii sunt relativ similare la copii si adulti intrucat suntem fiinte umane indiferent de varsta si e normal sa apara o reactie in urma unor rani psihologice.

Micul terorist de azi, de la varsta scolaritatii lasat sa joace cartea agresivitatii, va simti gustul pervertit al puterii si controlului asupra altuia pe care il percepe mai slab si o va face in continuare in viata sa. Va deveni mai tarziu, metaforic vorbind, „maine”, un „mai mare terorist” si ajuns la locul de munca va comite abuzuri. Daca mai ajunge si in pozitie de management va fi ca acel chirurg care are bisturiul in mana dar nu il va folosi pentru a promova sanatatea si viata, ci pentru a instrumenta propriul interes calcand pe cadavre.

Tocmai de aceea specialistii ISTT isi indreapta atentia inspre combaterea hartuirii psihologice si a abuzurilor fizice inca de la primele contexte in care apar, de la varsta copilariei.

Situatiile de bullying sunt asociate cel mai adesea cu fenomenul violentei scolare.

Intelegem prin bullying  atitudinea ostila, violenta  emoţionala si / sau fizica ce se caracterizeaza prin trei elemente definitorii:

  • caracterul intenţionat, deliberat (bully – en) = bataus, unul sau mai multi ataca, intimideaza, agreseaza in mod voit, sub o forma sau alta, o alta persoana, numita victima);
  • caracterul repetitiv – in situatiile de bullying agresiunea nu este una izolata, ci, in mod sistematic, persoanei i se fac rautati;
  • implica un dezechilibru de putere – victima nu se poate apara, fie pentru ca este singura si impotriva sa sunt coalizate mai multe persoane, fie pentru ca agresorul are un ascendent de varsta sau de un alt tip.

 

Vezi aici Inventarul actiunilor de bullying

Practica noastra in acest domeniu arata ca de multe ori elevii agresori sunt de fapt victime in alt plan al vietii si violenta este solutia pe care o identifica ei pentru a face fata suferintei – durerii, pentru a nu se lasa coplesiti de trairi puternice si virulente care ii macina, este o strategie de adaptare la un stres real. Prin urmare etichetele de „victima” si „agresor” sunt simple conventii de exprimare si, in realitate, toti copiii au nevoie de ajutor, ipostazele fiind intersanjabile.

ISTT, prin Departamentul anti-mobbing/bullying, isi doreste sa sustina sanatatea emotionala a elevilor implementand programe integrate antibullying si punand la dispozitie urmatoarele tipuri de servicii psihologice:

  • Evaluarea situatiei de bullying in care se afla copilul;
  • Consiliere psihologica individuala pentru copii si/sau parinti;
  • Terapie de familie;
  • Consiliere psihologica si psihoterapie;
  • Grupuri de dezvoltare personala pentru exersarea abilitatilor antibullying.

In masura in care este solicitata, echipa ISTT se poate deplasa in scoala pentru implementarea unor programe integrate antibullying, avand ca beneficiari: copiii, cadrele didactice si/sau parintii intr-una, doua sau toate cele trei etape dupa cum urmeaza:

  1. Prima faza: interventie psihologica de grup in vederea INFORMARII, CONSTIENTIZARII SI FAMILIARIZARII CU FENOMENUL;
  2. Faza a doua: centrare pe EXERSAREA SI FORMAREA DE ABILITATI DE RECUNOASTERE SI GESTIONARE a situatiilor de bullying;
  3. Faza a treia: este o etapa de follow-up ce faciliteaza si ajusteaza abilitatile necesare pentru INTEGRARE ACTIVA IN VIAŢA DE ZI CU ZI a atitudinii antibullying.

De asemenea, in curand va fi pus la dispozitia specialistilor (psihologi, consilieri scolari, psihoterapeuti) dar si altor persoane interesate, workshop-uri de formare profesionala pentru asistarea psihologica pe problematica bullying-ului.

 

Pentru ca ne dorim ca informatia de calitate si utila pe aceasta problematica sa ajunga la cat mai multe persoane care ar putea beneficia de ea, suntem deschisi catre continuarea parteneriatului media pe care l-am avut si pana acum, in vederea derularii Campaniei de informare, constientizare si sensibilizare a publicului larg cu privire la fenomen.

Evenimente viitoare


Evenimente

Parteneri

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Acest câmp este obligatoriu.

Urmareste-ne