ISTT is loading!

FORMARE COMPLEMENTARA IN PSIHOTERAPIA INTEGRATIVA A TRAUMEI

2024

Suntem bucurosi sa va anuntam ca demaram inscrierile pentru un nou program de formare complementara in Psihoterapia Integrativa a Traumei.

Descrierea programului si raspunsul la intrebari precum: Cui se adreseaza? Ce contine? Cat dureaza? Cum este organizata? Cum se finalizeaza? Care este investitia financiara? Cum ma inscriu? va ajuta in parcursul profesional sa alegeti programul de formare cel mai potrivit nevoilor de formare profesionala.

 

Formarea in Psihoterapia Integrativa a Traumei

Este o formare complementara de baza care sustine capacitatea de functionare sanatoasa si adaptativa a psihicului uman in urma modificarilor survenite ca urmare a experientelor inalt stresante sau traumatizante.

Intr-un mediu profesionist, bazat pe invatare prin colaborare, cursantii dobandesc o perspectiva integrativa, clara si coerenta asupra functionarii psihicului uman si un model structurat, integrativ de interventie psihoterapeutica pentru ameliorarea suferintei psihice si recuperarea autoreglajului post traumatizare.

Conform recomandarilor Asociatiei Americane a Psihologilor (APA – American Psychological Association), persoanele traumatizate raspund mai bine la o abordare de lucru integrativa, iar formarea oferita de ISTT respecta acest ghid. Puteti consulta acest ghid in varianta originala aici: https://www.apa.org/ptsd-guideline/ptsd.pdf. Traducerea in limba romana este disponibila aici: Ghid APA Pentru Tratamentul PTSD.

 

Cui se adreseaza?

Formarea in Psihoterapia Integrativa a Traumei se adreseaza: absolventilor licentiati in psihologie, psihoterapeutilor si psihologilor clinicieni care isi doresc perspectiva psihologiei traumei in practica lor profesionala.

Pentru absolventii de studii de licenta in alte specializari decat psihologia – in etapa de formare teoretica si practica din cadrul formarii – este necesara intrunirea cumulativa a tuturor cerintelor definite prin normativele Colegiului Psihologilor din Romania in vederea atestarii profesionale. Pentru aceasta categorie, este necesara completarea studiilor universitare cu un pachet de discipline universitare de specialitate care va avea cel putin urmatorul continut:

 1. Introducere in psihologie sau Psihologie generala sau Fundamentele psihologiei sau Psihologia personalitatii sau Teorii ale personalitatii sau alte denumiri echivalente – 40 ore;
 2. Psihologia dezvoltarii sau Psihologia varstelor sau alte denumiri echivalente – 40 ore;
 3. Psihologie clinica sau Psihopatologie sau Psihiatrie sau Profile dezadaptative de comportament sau alte denumiri echivalente – 40 ore ;
 4. Evaluare psihologica sau Evaluare si testare psihologica sau Psihodiagnostic sau alte denumiri echivalente – 40 ore;
 5. Introducere in psihoterapie sau Abordari in psihoterapie sau alte denumiri echivalente – 40 ore.

Aceste discipline se pot urma în cadrul unui modul organizat de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – mai multe detalii gasiti aici:

https://fpse.unibuc.ro/wp-content/uploads/Postuniversitar/Prezentarea%20programelor/FUNDAMENTELE%20PSIHOLOGIEI.pdf

 

Care sunt etapele programului de formare?

Programul de formare se desfasoara in doua etape:

 1. FORMAREA TEORETICA SI PRACTICA
 2. SUPERVIZAREA

 

 1. ETAPA DE FORMARE TEORETICA SI PRACTICA

Contine un numar total de 550 de ore (450 de ore de teorie si practica organizate in cadrul modulelor teoretice si practice si 100 de ore de studiu individual).

In cadrul modulelor sunt abordate urmatoarele teme :

 • Stresul acut și stresul cronic – evaluare, diferențiere și intervenție psihologică;
 • Asistarea psihologică, consilierea psihologică și psihoterapia traumei;
 • Evaluarea clinică complexă și rolul ei în psihoterapie;
 • Relatia psihoterapeutica – factor trans-teoretic al schimbarii mecanismelor psihologice ale persoanei;
 • Mecanismele schimbarii si reducerii disocierii in psihoterapia traumei;
 • Procesul psihoterapeutic – cu copii, adolescenti, adulti;
 • Metode si tehnici de lucru in psihoterapia integrativa a traumei;
 • Psihoterapia de cuplu si de familie;
 • Psihoterapia de grup;
 • Etica in psihoterapie.

Informatiile teoretice vor fi furnizate cursantilor prin prezentari, suporturi de curs, referinte bibliografice (tratate de specialitate si manuale) – elaborate inclusiv de catre formatorii acestui program, recunoscute pe plan national si international.

 

Cat dureaza etapa de formare teoretica si practica? 

Cele 550 de ore de formare teoretica si practica sunt distribuite pe o perioada cuprinsa intre 30 – 36  de luni (2 ani si jumatate – 3 ani), prin module de formare organizate regulat.

 

Analiza si dezvoltarea personala

Analiza si dezvoltarea personala reprezinta un proces continuu in etapele programului de formare.

Pana la finalul formarii, cursantul trebuie sa dobandeasca un numar de 300 de ore de analiza si dezvoltare personala. Dintre acestea, 250 de ore vor fi dobandite in etapa de formare teoretica si practica iar restul de 50 de ore vor fi dobandite  in etapa de supervizare.

Dintre cele 300 de ore, minim 30 de ore sunt reprezentate de analiza personala individuala efectuate cu un psihoterapeut recomandat de ISTT.

Orele efectuate inaintea inceperii programului de formare pot fi recunoscute, daca au fost desfasurate cu psihoterapeuti recunoscuti de Asociatia ISTT.

O parte dintre orele de analiza si dezvoltare personala desfasurate cu psihoterapeuti apartinand altor orientari psihoterapeutice, pot fi recunoscute de Asociatia ISTT, dar nu mai mult de 25% (75 de ore).

In cadrul formarii se organizeaza cu regularitate grupuri de dezvoltare personala.

 

Cum este organizata etapa de formare teoretica si practica?

Cele 550 de ore sunt organizate in module de 25 de ore dispuse, de regula, la un interval de minim o luna. Modulele se desfasoara in weekend (vineri-duminica), in varianta Zoom sau hibrid. Varianta este aleasa in functie de recomandarile in vigoare la momentul la care este programat fiecare modul.

Participarea cursantilor la modulele organizate este obligatorie in proportie de minimum 85%.  Fiecare cursant poate absenta la un numar de maxim 75 de ore (echivalentul a 3 module).

Studiul individual, in cumul de 100 de ore, include: pregatirea temelor de practica, parcurgerea bibliografiei recomandate, studiul materialelor video, analiza cazurilor prezentate, elaborarea transcripturilor, lucrul cu colegii, practica deliberata si alte activitati de studiu individual organizate in ritm propriu, insotite de feedback constant din partea tutorilor de practica si a formatorilor.

 

Cum se lucreaza in etapa de formare teoretica si practica?

Modul de lucru se bazeaza pe activitati interactive intre formatori si cursanti, dar si intre cursanti, activitati care imbina fluid prezentarile teoretice cu exercitiile practice, prezentari video, jocuri de rol, tehnici experientiale, analize si studii de caz, toate menite sa stimuleze invatarea prin experienta, precum si invatarea bazata pe mecanismele sanatoase, auto-reglatorii ale participantilor.

Abilitatile de interventie sunt exersate fie cu formatorii, in cadrul modulelor de formare, fie in cadrul unor sesiuni de practica. Sesiunile de practica presupun impartirea cursantilor in grupe. Fiecare grupa este  coordonata pe tot parcursul formarii de catre un tutore de practica. Tutorele de practic faciliteaza de asemenea, si comunicarea intre cursanti și managementul scolii de formare.

In cadrul orelor cu tutorii de practica, cursantii elaboreaza teme, exerseza abilitatile predate la curs, analizeaza cazuri, primesc feedback asupra progresului in invatare si abilitare, astfel incat, la finalul etapei de formare teoretica si practica sa poata sustine procese de psihoterapie cu clienti.

Cursantii care detin un atestat de libera practica in psihologie clinica sau psihoterapie si care dovedesc ca au abilitati de interventie  vor fi considerati eligibili pentru a prelua in asistare psihologica clientii beneficiari ai  Programului de asistare psihologica gratuita.

 

Cultura de feedback si evaluarea

Interactiunea dintre formatori, tutori si cursanti este permanenta si adaptata nevoilor de formare.

Pentru sustinerea procesului de invatare si pentru  monitorizarea progresului personal, pe  parcursul etapei de formare teoretica si practica se organizeaza sesiuni de evaluare a cunostintelor teoretice predate si a abilitatilor exersate.

De asemenea, formatorii impreuna cu tutorii de practica organizeaza sesiuni de feedback individual cu fiecare cursant. In urma feedbackului individual primit de catre cursant, la aproximativ jumatatea perioadei de formare, scoala ISTT isi rezerva dreptul de a decide:

 • continuarea colaborarii in vederea finalizarii formarii cursantului,
 • reorganizarea continuarii colaborarii in vederea finalizarii formarii cursantului sau
 • incheierea colaborarii.

In cazul reorganizarii continuarii formarii, sunt adaugate o serie de costuri in functie de contextul particular al cursantului.

In cazul deciziei de incheiere a colaborarii, costurile efectuate pana la acea data nu se returneaza.

Toate aceste sesiuni de feedback sunt menite sa stimuleze dezvoltarea profesionala a fiecarui cursant, conform caracteristicilor si contextului personal, precum si respectarea standardelor de formare ale scolii ISTT.

 

Cum se finalizeaza etapa de formare teoretica si practica?

Etapa de formare teoretica si practica se finalizeaza cu un examen teoretic tip grila si cu elaborarea lucrarii de disertatie in decurs de maxim 3 ani de la finalizarea cursurilor.

Lucrarea de disertatie cuprinde prezentarea unui studiu de caz complet si a 6 transcripturi (continutul a 10 minute din inregistrari audio/video), din 6 sedinte diferite cu 6 clienti diferiti (inregistrarile se ofera scolii ISTT la cererea tutorelui de practcă, daca scoala decide acest lucru).

Cursantii primesc indrumarea si materialele necesare elaborarii lucrarii de disertatie din partea tutorelui de practica si a formatorilor.

Obtinerea certificatului de absolvire presupune obtinerea punctajului minim 60 puncte la testul grila, calificativul minim “Bine” pentru lucrarea de disertatie (studiul de caz si transcripturile) si finalizarea  numarului necesar de ore de analiza si dezvoltare personala.

 

 1. ETAPA DE SUPERVIZARE PROFESIONALA 

Trecerea in aceasta etapa este conditionata de obtinerea atestatului de libera practica sub supervizare si presupune parcurgerea unui numar minim de 150 de ore de supervizare esalonate pe parcursul a maximum 3 ani.

Asociatia ISTT sprijina practica clinica supervizata celor mai buni absolventi ai programului de formare, prin Programul de asistare psihologica gratuita derulat in ISTT.

Supervizarea este organizata si se desfasoara cu regularitate in intalniri de grup si/sau individuale cu supervizori atestati, recunoscuti de ISTT.

In cadrul supervizarii, fiecare psihoterapeut practicant sub supervizare va prezenta si urmari cu supervizorul cel putin 10 cazuri cu problematica diferita, dintre care 5 vor fi prezentate sintetic la finalul supervizarii. Supervizorul ofera calificative pentru fiecare caz prezentat.

Pentru finalizarea supervizarii, fiecare psihoterapeut practicant sub supervizare trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa finalizeze cele 150 de ore de supervizare, sa aiba o conduita morala pe intreaga perioada a formarii, sa obtina calificativul minim “Bine” la toate cele 10 cazuri prezentate in supervizare si sa aiba minim 50 de ore analiza si dezvoltare personala in timpul perioadei de supervizare.

 

FORMATORII PROGRAMULUI

Formatorii programului sunt printre cei mai buni experti din Romania in domeniul lor, bine conectati cu comunitatea internationala si la curent cu ultimele cercetari si abordari stiintifice din psihologie.

 • DIANA LUCIA VASILE
 • CRISTINA STERIE
 • MARINA BADEA
 • VICTOR BADEA
 • CATALIN NEDELCEA
 • MARIA MAGDALENA MACARENCO
 • CARMEN RAGEA
 • ANATOL REGHINTOVSCHI
 • MUGUR CIUMAGEANU

 

TUTORI DE PRACTICA

 • FLORI ANA BUZILA
 • MONICA LESPEZANU
 • ROXANA PURCAREA
 • ANDRA COSTIN

 

COORDONATOR SCOALA DE FORMARE ISTT

 • CARMEN RAGEA

 

Asociatia ISTT invita constant la cursurile din programul de formare specialisti din tara si din strainatate care contribuie prin experienta lor profesionala la pregatirea cursantilor si la dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare.

 

Cum ma inscriu in programul de formare? 

Inscrierea se va face pe baza unei solicitari trimise pe e-mail la adresa formarepit@istt.ro la care se adauga (ataseaza) in format continuu PDF urmatoarele documente:

 • Scrisoare de intentie in care sa se regaseasca motivatia si disponibilitatea concreta de a participa la formare si de a deveni psihoterapeut in psihoterapia integrativa a traumei (maximum 500 de cuvinte);
 • Scurta prezentare a unei carti studiate, relevanta pentru psihologia traumei si descrierea impactului pe care cartea l-a avut asupra propriei persoane (maximum 500 de cuvinte);
 • Diploma (adeverinta) de licenta si foaia matricola;
 • Diploma (adeverinta) de master si foaia matricola (daca este cazul) – vezi mai jos conditiile daca esti masterand sau absolvent al masterului de Psihologia Traumei – evaluare clinica si interventie psihologica din Universitatea din Bucuresti;
 • Atestat de libera practica in psihologie clinica si/sau psihoterapie (daca este cazul);
 • CV actualizat in care sa apara nivelul de cunoastere a limbii engleze sau atestat de limba engleza.
 • Dovada achitarii taxei pentru inscriere.

Taxa pentru inscriere, care cuprinde analiza dosarului, participarea la interviu si re-examinarea (daca este cazul) este in valoare de 350 lei (TVA inclus) si se achita exclusiv prin accesarea unui link de inscriere care va deveni activ incepand cu data de 1 septembrie 2024:

Taxa inscriere Formare profesionala complementara de lunga durata in Psihoterapia Integrativa a Traumei 2025-2027, G. 7

Inscrierile incep la data de 1 septembrie 2024 si se termina la data de 15 octombrie 2024, urmand ca perioada cuprinsa intre 15 octombrie – 15 noiembrie sa fie dedicata analizei dosarelor si informarii candidatilor cu privire la programarea sesiunilor de interviuri care vor avea loc in intervalul 15 noiembrie pana la 29 noiembrie 2024. Interviul se desfasoara individual, in format online, pe platforma ZOOM si are o durata de 15-20 de minute pentru fiecare candidat.

Rezultatul final de admitere va fi comunicat candidatilor in perioada 2-4 decembrie 2024.

In urma contestatiilor, perioada de reexaminare va fi comunicata ulterior.

 

Cursurile formarii vor debuta la finalul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie 2025.

 

Numarul de locuri este limitat. De aceea, vor avea prioritate candidatii care:

 • Au urmat sau urmeaza un master in psihologie clinica, consiliere si/sau psihoterapie;
 • Cunosc bine limba engleza;
 • Detin cunostinte temeinice de psihologie clinica, conform nivelului de licenta in psihologie;
 • Demonstreaza discurs coerent, dialog fluid, interes demonstrat si cunostinte minime din domeniul psihotraumatologiei.

 

In atentia absolventilor programului masteral Psihologia Traumei – evaluare clinica si interventie psihologica din Universitatea din Bucuresti!

Absolventii acestui program masteral, adica cei care au finalizat programul cu nota minima 8 la fiecare examen si au sustinut lucrarea de disertatie la care au primit minim nota 9, beneficiaza in cadrul programului de formare in Psihotrapia Integrativa a Traumei de urmatoarele facilitati:

 • Reducerea investitei (cu 1150 euro);
 • Recunoasterea a 50 de ore de analiza si dezvoltare personala;
 • Recunoasterea a 50 de ore de supervizare;
 • Echivalarea testului grila de cunostinte.

Masteranzii din anul II se pot inscrie la formare cu facilitatile oferite, cu conditia finalizarii disertatiei in cadrul sesiunii de disertatie iunie-iulie 2025. In caz contrar, masterandul isi pierde facilitatile din cadrul programului de formare si respecta toate celelalte conditii ale formarii (se va incheia un nou contract de formare).

ISTT ofera doua burse de studiu in cadrul programului de formare in Psihoterapia Integrativa a Traumei:

Candidatii trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:

 • Sa se inscrie si sa fie admisi in programul de formare;
 • Sa vorbeasca fluent in limba engleza;
 • Sa cunoasca o a doua limba straina de circulatie internationala;
 • Media notelor in formarea academica (licenta si master-daca este cazul) sa fie cel putin 9;
 • Sa fi demonstrat interes pentru domeniul psihologiei in perioada liceului, a facultatii sau a masterului (daca este cazul) prin proiecte realizate (cercetare, voluntariat, aplicatii diverse, publicatii etc.);
 • Sa fie la prima formare;
 • Sa aiba cel mult varsta de 26 ani.

 

Mentinerea bursei pe intreaga durata a formarii presupune indeplinirea criteriilor de mai jos:

 • Participarea activa la cursuri;
 • Obtinerea calificativului „Exceptional” la temele din cadrul programului de formare;
 • Participarea activa la cel puțin un proiect al ISTT, pe an calendaristic, altul decat programul de formare;
 • Abilitati de lucru in echipa.

Aplicantii pentru bursa de studiu isi vor exprima in scrisoarea de intentie optiunea de a candida pentru bursa ISTT si vor detalia contributia personala in proiectele din domeniul psihologiei la care au participat si care ii recomanda pentru obtinerea acestei burse.

Interviurile cu candidatii la bursa ISTT au loc dupa interviurile de admitere, cu comisie separata, coordonata de Diana Vasile si se desfasoara exclusiv in limba engleza. Ele sunt organizate la o saptamana dupa anuntarea candidatilor admisi la programul de formare, respectiv in perioada 9-13 decembrie 2024.

 

Care sunt costurile formarii? 

Pentru formarea teoretica si practica in Psihoterapia Integrativa a Traumei (etapa I – 3 ani), investitia financiara este de 5950 EURO (TVA inclus). Plata este esalonata in 4 transe, dupa cum urmeaza:

 • prima transa – 2000 Euro si se achita in ianuarie 2025;
 • a doua transa – 1950 euro si se achita in iunie 2025;
 • a treia si a patra transa – 1000 euro, se achita in ianuarie, respectiv iunie 2026.

Pentru absolventii Masterului de Psihologia traumei – evaluare clinică și intervenție terapeutică, Universitatea din Bucuresti, costul formarii este redus la 4.800,00 Euro (TVA inclus), iar plata este esalonata in 3 transe, dupa cum urmeaza:

 • prima transa – 2000 Euro si se achita in ianuarie 2025;
 • a doua transa – 1800 Euro si se achita in ianuie 2025;
 • a treia transa – 1000 Euro si se achita in ianuarie 2026.

Se considera “absolvent” al Masterului de Psihologia Traumei – evaluare clinica si interventie terapeutica, Universitatea din Bucuresti toti aceia care au finalizat cursurile acestui program masteral, inclusiv cu sustinerea disertatiei, iar notele obtinute la fiecare examen din programul masteral sunt minim 8, iar la disertatie, minim 9.

Masteranzii din anul II se pot inscrie la formare cu facilitatile oferite, cu conditia finalizarii disertatiei in cadrul sesiunii de disertatie iunie-iulie 2025. In caz contrar, masterandul isi pierde facilitatile din cadrul programului de formare si respecta toate celelalte conditii ale formarii (se va incheia un nou contract de formare).

 

Dezvoltarea personala si supervizarea profesionala (etapa II) au costuri separate si se pot accesa in acord cu alegerile si ritmul fiecarui cursant.

Va felicitam pentru intentia de a participa la programul de formare in Psihoterapia Integrativa a Traumei, va multumim si asteptam cu nerabdare sa ne cunoastem!

 

Asociatia ISTT

Parteneri

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne